Tekstschrijver gezocht! Zo vind je de beste [+ schema]

Tekstschrijver gezocht. Maar wie zoek je? Wij zetten alle opleidingen tekstschrijver op een rij. Tekstschrijven uitbesteden aan Tekstbouwers? Dat kan ook.

tekstschrijver gezocht

Hoe vind je de beste tekstschrijver?

Echte opleidingen tot tekstschrijver zijn er niet. Wel schrijfcursussen, maar die duren hooguit een paar weken. En in een paar weken tijd kun je nooit goed leren schrijven.

Hoe word je tekstschrijver die past in het plaatje tekstschrijver gezocht? Welke opleiding kun je het beste doen? Of vanuit de ogen van de werkgever bekeken: van welke opleiding haal je de beste tekstschrijvers binnen?

Schema: waar komen de beste tekstschrijvers vandaan?

We hebben een schema ontwikkeld met daarin alle skills van goede tekstschrijvers. Per opleiding zie je in hoeverre afgestudeerden bezitten over deze skills.

Tekstschrijver opleiding copywriter in schema.

Hieronder leggen we per opleiding uit of deze volgens ons geschikt is om een goede tekstschrijver mee te worden.

1. Tekstschrijver gezocht via studie Journalistiek

De beste opleiding tot tekstschrijver is wat ons betreft nog steeds hbo-Journalistiek. Het is een opleiding die studenten leert om gebeurtenissen om te zetten naar verhalen. Schrijven vormt bovendien een wezenlijk onderdeel van de opleiding. In dit laatste is deze opleiding vrij uniek.

Maar helaas heeft een student journalistiek meestal geen commerciële vaardigheden. En dat is lastig als een tekstschrijver wordt gezocht.

Helaas heeft een student journalistiek meestal geen commerciële vaardigheden.

Commercieel bijgespijkerd

Journalisten worden niet commercieel opgeleid. Ze leren te weinig om te schrijven voor een specifiek resultaat. Ofwel: de vaardigheid om een tekst te schrijven met een specifiek doel, voor een specifieke doelgroep, met een meetbaar resultaat. Bij de opleiding Journalistiek staat de inhoud van de tekst voorop. Het doel komt op de tweede of derde plaats.

Iemand met een opleiding Journalistiek zal dus, zoals wij dat noemen, ‘commercieel bijgespijkerd’ moeten worden. Het is per persoon afhankelijk of deze bereid en kundig genoeg is om zich te verdiepen in o.a. doelgroep, klant, call-to-action, leads en conversie.

interviewen - tekstschrijver gezocht

2. Wo-Communicatiewetenschappen

Op de tweede plaats komt de opleiding wo-Communicatiewetenschappen. Tijdens deze opleiding leren studenten om op afstand te kijken naar communicatie.

Holistische blik

Een holistische blik dus, gericht op het doel en de doelgroep van teksten. Maar ook breder dan tekst, gericht op afbeeldingen, video’s en infographics. Daarnaast verdiepen studenten zich in verschillende marketingcommunicatiemiddelen.

Ze gaan dus bezig met de vraag: hoe kunnen we deze informatie het beste verspreiden? Via een blog of een video? Via e-mailmarketing, social media of een advertentiecampagne? En moet er rekening gehouden worden met SEO of zoekmachine optimalisatie?

Studenten houden zich bezig met de vraag: hoe kan je informatie het beste verspreiden?

Nadeel: creatief schrijven mist

Een groot nadeel van deze opleiding is dat creatief schrijven weinig tot niet aan bod komt. Academisch schrijven komt daarentegen heel veel aan bod, maar daar heb je in de dagelijkse praktisch niet veel aan. In een bedrijfscarrière kan die vaardigheid je zelfs in de weg zitten.

Tekstschrijver gezocht

3. Hbo-communicatie

Op de derde plaatst komt de opleiding hbo-Communicatie. Deze opleiding komt overeen met de WO-variant, met het grote verschil dat de opleiding hbo-variant meer praktijkgericht is.

Studenten verdiepen zich bijvoorbeeld niet alleen in de vraag óf SEO moet worden ingezet, maar voeren ook een zoekwoordonderzoek uit. Helaas vormt dit ‘commerciële’ aspect maar een klein onderdeel van de opleiding.

Eigen ervaring vereist

Ook in deze opleiding licht er weinig focus op creatief schrijven. Studenten zullen naast hun opleiding aan de slag moeten als blogger of redacteur. Als er een tekstschrijver wordt gezocht in een bedrijf, dan moeten studenten hun eigen ervaring kunnen tonen.

Ook in deze opleiding licht er weinig focus op creatief schrijven.

Tekstenschrijven

4. Tekstschrijver gezocht via Opleiding Nederlands

Of Nederlands als basis geschikt kan zijn? We denken van wel. Maar in de praktijk komen wij weinig sollicitanten met de studie Nederlands tegen.

De taalvaardigheid zal zeker in orde zijn. Hoewel het denken in termen van lezers, klanten en doelgroep minder verankerd is dan bij de opleiding Journalistiek en opleiding Communicatie. Dit is een expertise die ex-studenten Nederlands zichzelf moeten aanleren.

Ex-studenten Nederlands denken minder in termen als lezers, klanten en doelgroep.

Copywriter gezocht

5. Commerciële Economie

Bij tekstschrijvers die vooral commerciële teksten willen schrijven, kan een opleiding Commerciële Economie ook zinvol zijn. De praktijk wijst echter uit dat tekst en tekstschrijven in commerciële opleidingen nauwelijks worden geïntegreerd. Zelfs niet wanneer de afstudeerrichting Bedrijfscommunicatie wordt gekozen binnen deze studie.

In de beroepspraktijk zullen opgeleide marketeers vaak bureaus inschakelen om het uitvoerende werk te doen: reclamebureaus, communicatiebureaus, ontwerpbureaus, etc.

Tekstschrijven in commerciële opleidingen wordt nauwelijks geïntegreerd.

Een combinatie van beiden

Een hbo-opleiding Commerciële Economie, gecombineerd met bijvoorbeeld een wo-opleiding Communicatie of Nederlands, kan overigens een hele goede combinatie opleveren. Daarmee is de tekstschrijver tekstueel, commercieel én communicatief goed onderlegd.

Copywriter

Tekstschrijver gezocht via andere opleiding

Ook andere opleidingen kunnen relevant zijn. Zelfs een afgestudeerde wo-student Aardwetenschappen kan zich omscholen tot succesvol tekstschrijver (we hebben ervaring met dit specifieke voorbeeld :-)). Maar altijd zullen er aanvullende cursussen en opleidingen nodig zijn. En daarnaast moet dit type student altijd héél veel teksten schrijven om te oefenen.

Geen opleiding?

Overigens zal het voor mensen zonder relevante opleiding uitdagend zijn om als tekstschrijver binnen te komen bij een bedrijf. Ze concurreren namelijk met tekstschrijvers die wél een relevante opleiding deden. Ze zullen hun vaardigheden daarom direct in hun sollicitatiemotivatie moeten kunnen aantonen.

Tekstschrijver en opleidingsniveau

Een opleiding om tekstschrijver te worden, moet minimaal op hbo-niveau zijn afgerond. In het verleden hebben we ook sollicitanten op mbo-niveau ontvangen voor de functie van tekstschrijver, maar daar bleek uiteindelijk in alle gevallen het taalniveau te laag.

Een opleiding om tekstschrijver te worden, moet minimaal op hbo-niveau zijn afgerond.

Welke tekstschrijver kies je?

Uit het overzicht in deze blog blijkt dat er maar weinig opleidingen tot tekstschrijver of copywriter bestaan. Dat betekent dat je als sollicitant of freelancer ongelofelijk veel praktijkervaring moet opdoen. Schrijven is meters maken. Doen! Via een eigen blog, een wijkkrantje, als freelancer of voor het studentenmagazine. Het maakt eigenlijk niet uit.

Alleen door veel te schrijven, kun je écht die resultaten leveren waar organisaties en bedrijven blij van worden. Tekstschrijver gezocht? Ga ervoor en schrijf ze!

Deel dit artikel
Kopieer link

Start met betere teksten!

Neem contact op met Olaf en plan een gesprek in. Op basis van jouw wensen bekijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Kennismaken

Plan direct een kennismaking met Olaf.

Bellen

Persoonlijk overleg over de opties via 085-1301818.

E-mail

Voor langere vragen die iets minder haast hebben.

Einde pagina. Bijna. Maar eerst nog even dit.

10 x Slimmer schrijven

Meld je gratis aan en ontdek 10 x per jaar hoe je beter en slimmer schrijft.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.