Taalniveau B1, B2, A1, A2, C1, C2 – Uitleg, voorbeelden en tips.

We gebruiken in Nederland taalniveaus B1 en B2 als basis. En A1, A2, C1 en C2 als uitzondering. Hieronder geven we je een uitleg, voorbeelden en tips over alle taalniveaus.

 

Wat is een taalniveau?

De taalniveaus B1, B2, A1, A2, C1 en C2 geven aan hoe makkelijk of moeilijk een tekst is om te lezen, schrijven en begrijpen. Het taalniveau beschrijft het niveau van iemand die een taal leest, spreekt, hoort of schrijft. Sommigen begrijpen moeilijke belastingteksten met gemak. Anderen hebben al moeite met een kort nieuwsbericht.

taalniveaus mockup thumb

De Taalniveaus Hand-out. Download ‘m gratis

Alle taalniveaus altijd bij de hand. Incl. 3 praktische voorbeelden. Handig dus!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom bestaan er taalniveaus?

Taalniveaus bestaan zodat we in elk Europees land het niveau van de taal kunnen vergelijken. Verhuis je naar Duitsland en leer je Duits via een taalschool? Dan kan die school aangeven dat jij de taal beheerst op A2-niveau. Hiermee snappen zowel jij als de school wat jouw niveau is. De niveaus B1, B2, A1, A2, C1 en C2 zijn dus in heel Europa hetzelfde.

 

Voorbeelden taalniveaus B1, B2 en meer

Tot zover de algemene informatie over de niveaus van onze taal. Hierna zetten we taalniveaus B1, B2, A1, A2, C1, C2 op een rij. Daarbij zijn taalniveau B1 en B2 het belangrijkst. Deze taalniveaus worden namelijk het meeste gebruikt in ons land.

Een taalniveau beschrijft het niveau van iemand die een taal leest, spreekt, hoort of schrijft.

Bij elk niveau geven we een voorbeeld van één simpel zinnetje uit een medische bijsluiter. Kijk zelf wat er verandert.

Print

Taalniveau A1 (heel eenvoudig)

Heb je taalniveau A1? Dan ben je een beginner. Je bezit de basiskennis van de taal. Dat betekent: je begrijpt eenvoudige woorden en zinnen die gaan over vertrouwde onderwerpen. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorstellen of uitleggen waar je woont. Je gesprekspartner moet langzaam praten en ook af en toe woorden of zinnen herhalen of uitleggen.

Voorbeeld A1-niveau

In dit medicijn zit een stofje. Dat stofje heet glycerol. Bent u allergisch voor glycerol? Of was u dit vroeger? Bel met uw huisarts.

Taalniveau A2 (eenvoudig)

Heb je taalniveau A2, dan heb je al wat meer kennis van de taal. Je begrijpt korte, eenvoudige zinnen die gaan over alledaagse zaken, zoals boodschappen, werk of familie. Je snapt gesproken én geschreven teksten. Ook kun je zelf een kort en simpel gesprek voeren.

Voorbeeld A2-niveau

In dit medicijn zit de stof glycerol. Bent u allergisch voor deze stof? Of was u dit vroeger? Laat dit weten aan uw huisarts.

 

 

Taalniveau B1 (normaal)

Taalniveau B1 is het normale taalniveau in Nederland. Wanneer je taalniveau B1 beheerst, begrijp je teksten die grotendeels bestaan uit woorden en zinnen die je vaak hoort en waar je bekend mee bent. Zoals zaken die je vaak tegenkomt op je werk of school. Ook kan je je eigen mening geven en verantwoorden of een verhaal vertellen over bekende zaken en onderwerpen.

Handige TIP: Schrijf je een B1-tekst en wil je weten of je woorden op B1-niveau gebruikt? De website Ishetb1.nl helpt je verder.

Voorbeeld B1-taalniveau

In dit medicijn zit de stof glycerol. Bent u hier allergisch voor? Of was u dit vroeger? Neem dan contact op met uw arts.

 

Taalniveau B2 (gevorderd)

Heb je taalniveau B2? Dan kost het je geen moeite om spontaan deel te nemen aan een gesprek. Ben je bekend met het onderwerp? Dan kan je meedoen aan een discussie en je standpunten duidelijk maken. Je begrijpt de kern van moeilijke teksten en kan zelf ook gedetailleerde teksten schrijven en spreken.

Voorbeeld B2-taalniveau

In dit medicijn is de stof glycerol verwerkt. Bent u allergisch voor deze stof of heeft u in het verleden allergische reacties gehad na het innemen van deze stof? Raadpleeg dan uw arts.

Heb je taalniveau B2? Dan kost het je geen moeite om spontaan deel te nemen aan een gesprek.

verschillende taalniveaus B1 en C1

Taalniveau C1 (moeilijk)

Spreek en schrijf je op taalniveau C1? Dan kun je lange en moeilijke teksten begrijpen. Zelfs als er onduidelijke verbindingen worden gelegd. Ook literaire teksten begrijp je. Je kan jezelf makkelijk uitdrukken en gedetailleerde omschrijvingen geven over lastige onderwerpen. De taal zet je flexibel in op het werk en voor sociale doeleinden.

Voorbeeld C1-taalniveau

De stof glycerol vormt een belangrijk onderdeel van dit medicijn. Bent u allergisch voor glycerol of zijn er in het verleden lichamelijke allergische reacties opgetreden na inname van deze stof? Raadpleeg in desbetreffende gevallen uw arts of medisch specialist.

 

 

Taalniveau C2 (heel moeilijk)

Beheers je taalniveau C2? Dan begrijp je elke tekst. Hoe moeilijke deze ook is geschreven. Bevat het vakjargon? Veel beeldspraak? Geen probleem. Je kan jezelf spontaan en nauwkeurig uitdrukken, zonder haperingen. Ook over lastige onderwerpen of in moeilijke situaties. Je begrijpt gemakkelijk elke tekst. En je kan je eenvoudig uitspreken, complexe zaken omschrijven of deelnemen aan een moeilijk gesprek.

Voorbeeld C2-taalniveau

Glycerol is één van de kenmerkende substanties van dit medicijn. De stof zorgt ervoor dat er bij specifieke individuen mogelijk allergische bijwerkingen kunnen optreden. Bent u allergisch voor glycerol, of zijn er bij u in het verleden somatische complicaties opgetreden bij het gebruik van deze stof, verband houdend met uw allergische aanleg? Consulteer de dienstdoend huisarts of medisch specialist.

 

Zijn verschillende niveaus nodig?

De 6 taalniveaus lopen van ‘standaard eenvoudige communicatie’ naar ‘zeer lastige communicatie’. Maar iets valt op. Taalniveau B1 wordt ook wel ‘normale communicatie’ genoemd. Maar normale communicatie, dat is toch het taalniveau dat iedereen begrijpt? Waarom hebben we dan nog 5 andere niveaus nodig?

Deel dit artikel
Kopieer link

Start met betere teksten!

Neem contact op met Olaf en plan een gesprek in. Op basis van jouw wensen bekijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Kennismaken

Plan direct een kennismaking met Olaf.

Bellen

Persoonlijk overleg over de opties via 085-1301818.

E-mail

Voor langere vragen die iets minder haast hebben.

Einde pagina. Bijna. Maar eerst nog even dit.

10 x Slimmer schrijven

Meld je gratis aan en ontdek 10 x per jaar hoe je beter en slimmer schrijft.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.